تاکید سازمان ملل بر لزوم بازخواست متهمان قتل خاشقجی

«واشنگتن پست» گزارش داده که یک آژانس دولتی امارات جاسوس‌افزار صهیونیستی «پگاسوس» را درست چند ماه قبل از قتل فجیع «جمال خاشقچی» روی تلفن همراه همسر وی قرار داده بود.

به گزارش مشرق، روزنامه «واشنگتن پست» گزارش داده که یک آژانس دولتی امارات جاسوس‌افزار شرکت اسرائیلی NSO Group (گروه ان‌اس‌اُو) را روی تلفن همسر «جمال خاشقجی» درست چند ماه قبل از کشته شدن این روزنامه‌نگار مخالف سعودی قرار داده بود.

این روزنامه آمریکایی روز سه‌شنبه گزارش داد که تلفن «حنان العتر» زمانی که او در آوریل ۲۰۱۸ در بازداشت  امارات عربی متحده بود، به نرم‌افزار جاسوسی پگاسوس آلوده شده بود.

به گزارش واشنگتن پست، در آن ماه العتر پس از ورود به فرودگاه دبی بازداشت شد و قبل از بازجویی شبانه دو تلفن همراه اندرویدی، یک لپ‌تاپ و رمزهای عبور خود را تحویل داد.

طبق این گزارش، العتر گفته که او و خاشقچی در ژوئن ۲۰۱۸ در یک مراسم اسلامی ازدواج کردند. این روزنامه تجزیه و تحلیل خود را با کمک «بیل مارکزاک» کارشناس امنیت سایبری در دانشگاه تورنتو که سال‌هاست در مورد استفاده از پگاسوس و سایر نرم‌افزارهای جاسوسی تحقیق می‌کند، انجام داده است.

مارکزاک که دو گوشی اندرویدی العتر را به درخواست او و واشنگتن پست بررسی کرد، به این روزنامه گفت: ما مدرک جرم را در تلفن او پیدا کردیم.

یافته‌های واشنگتن پست جدیدترین مورد از افشای استفاده از جاسوس‌افزار پگاسوس شرکت صهیونیستی توسط دولت‌ها برای هک کردن تلفن‌های روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق بشر و دیگر مخالفان است. 

این شرکت اسرائیلی در اوایل سال جاری خشم گروه‌های حقوق بشری را پس از آن برانگیخت که تحقیقات رسانه‌های بین‌المللی نشان داد پگاسوس توسط نیروهای امنیتی و دولت‌های مستبد در چندین کشور استفاده شده است.

به‌رغم این یافته‌ها، این شرکت هر گونه تخلف را رد کرده و مدعی است که هدف محصولاتش کمک به سازمان‌های مجری قانون برای ردیابی جنایتکاران و تروریست‌ها است. دولت‌هایی که متهم به استفاده از این جاسوس‌افزار هستند، از جمله عربستان سعودی و امارات نیز اتهامات مربوط به تخلف را رد کرده‌اند.

در گزارش روز سه‌شنبه، واشنگتن پست اعلام کرد که وکیل این شرکت به این روزنامه در اوایل سال جاری (در آن زمان هم نام همسر خاشقچی به عنوان اهداف احتمالی پگاسوس مطرح شده بود) گفته بود که گروه ان‌اس‌اُو بررسی‌هایی انجام داد که مشخص کرد پگاسوس برای گوش دادن، نظارت، ردیابی یا جمع‌آوری اطلاعات درباره خانم العتر استفاده نشده است. 

توماس کلر مدعی شد: تلاش‌های مستمر واشنگتن پست برای مرتبط ساختن نادرست ان‌اس‌اُو به قتل فجیع آقای خاشقچی، گمراه‌کننده است.

در ماه نوامبر، وزارت بازرگانی آمریکا شرکت صهیونیستی را در فهرست سیاه قرار داد و تأمین‌کنندگان آمریکایی را از فروش نرم‌افزار یا خدمات به سازنده نرم‌افزارهای جاسوسی اسرائیل بدون دریافت مجوز خاص منع کرد.

اواسط ژوئیه امسال هفده سازمان رسانه‌ای گزارش داده بودند که از پگاسوس برای هک موفق ۳۷ گوشی‌ هوشمند متعلق به خبرنگاران، مقام‌های دولتی و فعالان حقوق بشر از سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است.

رسانه‌های مختلفی از جمله واشنگتن پُست، «لوموند»، «گاردین» و چند منبع دیگر فاش کرده بودند که این جاسوس‌افزار صهیونیستی به برخی از کشورها از جمله عربستان سعودی و امارات عربی متحده فروخته شده و از آن برای هک اطلاعات گوشی چند شخصیت مهم در سطح جهان استفاده شده است.

افشای رسوایی جاسوس‌افزار پگاسوس واکنش‌های بین‌المللی زیادی را به همراه داشت به طوری که «اگنس کالامار» دبیرکل عفو بین‌الملل هم در بیانیه‌ای اعلام کرد پروژه‌ پگاسوس نشان می‌دهد که چگونه جاسوس‌افزار شرکت اسرائیلی، سلاح مطلوب دولت‌های سرکوبگر است و آن را ابزاری برای ترساندن رسانه‌های منتقد خواند. 

خاشقچی در اکتبر سال ۲۰۱۸ (مهرماه ۹۷) در کنسولگری عربستان سعودی در شهر استانبول ترکیه به طرز فجیعی ترور شد. پس از گذشت حدود یک سال از ترور خاشقچی، در  ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۹، محمد بن سلمان ولی‌عهد عربستان سعودی در مصاحبه با رادیو سراسری آمریکا پی‌بی‌اس،  اشاره کرد که این قتل «در دوران مسئولیت» او اما «بدون اطلاع وی»، انجام گرفته است.

از طرفی دیگر، دولت آمریکا اسفندماه گذشته درباره ترور جمال خاشقچی گزارشی منتشر کرد که نشان می‌داد این قتل با دستور مستقیم محمد بن سلمان انجام شده است. در این گزارش که دفتر اطلاعات ملی آمریکا آن را منتشر کرد، آمده بود محمد بن سلمان مجوز عملیاتی برای «دستگیری» یا «قتل» جمال خاشقچی را صادر کرد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس